Akkoord over hervorming justitie

De federale regering heeft de grote lijnen goedgekeurd van de hervorming van justitie. Die hervorming wordt een werk van jaren. Dat zegt minister van Justitie De Clerck (CD&V).

Minister van Justitie De Clerck glunderde. De hervorming die hij al zolang aankondigt is vanmorgen door de top van de regering goedgekeurd. Er komen minder en dus grotere gerechtelijke arrondissementen. Dat is wellicht de belangrijkste verandering.

"Eerste essentieel punt is, dat wij de ambitie verder hebben van 27 naar 16 gerechtelijke arrondissementen te gaan", zegt De Clerck. Die arrondissementen zullen geleid worden door een magistraat, met naast zich een manager. Die managers zullen zelf veel beslissingen kunnen nemen over budget, personeel en materiaal. De invoering van de manager moet er ook voor zorgen dat magistraten zich meer kunnen specialiseren.

Ondanks die schaalvergroting zullen de rechtbanken dicht bij de mensen blijven. "We zullen geen rechtbanken sluiten. Wij zullen zittingen blijven organiseren overal waar dit nu is gerealiseerd", verduidelijke de minister van Justitie.

Minister De Clerck waarschuwt wel dat hij nog enkele jaren nodig zal hebben om de hervorming helemaal uit te voeren.