Bourgeois verdedigt beslissing én timing

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), die besliste om de burgemeesters niet te benoemen, verdedigt zijn aanpak én zijn timing.

Geert Bourgeois (foto), die vanwege zijn beslissing zwaar onder vuur wordt genomen door de Franstaligen, noemt de verklaringen van Maingain grotesk en beledigend voor het hele Vlaamse volk. "Hij neemt nu een N-VA-minister op de korrel, maar de hele Vlaamse regering heeft bij haar aantreden gezegd dat burgemeesters die obstinaat weigeren de wet te respecteren, niet benoemd worden", reageerde hij in De ochtend op Radio 1.

De Franstaligen stellen zich luidop vragen bij de timing van de bekendmaking van de beslissing van N-VA-minister Bourgeois, net op een moment dat er volop gepraat en onderhandeld wordt over communautaire thema's. Na de paasvakantie moet er een oplossing zijn voor Brussel-Halle-Vilvoorde.

"Ik ben helemaal niet betrokken bij de besprekingen over Brussel-Halle-Vilvoorde, de Vlaamse regering is daar niet bij betrokken, mijn partij is daar ook niet bij betrokken, zo is dat afgesproken", vindt Bourgeois. "Dit zijn twee gescheiden werelden. Ik werd gisteren in het Vlaams Parlement over de burgemeesters geïnterpelleerd, dus heb ik een antwoord gegeven. Dat is een Vlaamse, binnenlandse bevoegdheid. De federale regering moet daarnaast de communautaire problemen oplossen, en daar zijn wij niet bij betrokken."

"Ik heb aangekondigd dat ik geïnterpelleerd zou worden over de niet-benoeming van de drie burgemeesters en wat mijn standpunt was, ook aan de kern, en daar is geen bezwaar tegen gekomen, wat ook maar normaal is. Zoals ik al zei, het is dan ook een Vlaamse bevoegdheid, mijn bevoegdheid. Wij hoeven geen fiat te krijgen van de federale overheid om onze bevoegdheden uit te oefenen."

"Bourgeois kan niet anders"

De N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de uitspraken van Maingain geen antwoord waardig. "De minimis non curat praetor (de rechter houdt zich niet bezig met triviale zaken)", klinkt het. Hij ontkent wel met klem dat zijn partij politieke spelletjes zou spelen om het dossier-BHV te kelderen.

"Bourgeois kan als minister niet anders. Hij past de wet toe, rekening houden met het advies van provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Bovendien kwam de interpellatie over de niet-benoeming gisteren van Christian Van Eyken (UF/FDF). Ik zie echt niet wat de kwade rol van de N-VA hierin is. Men is federaal weer aan het mislukken rond BHV en dan beslist men maar om de zwartepiet door te schuiven naar die partij die federaal niet mee beslist."