De pil in ver vervlogen tijden: "Ik pak ze al"

Toen de pil 50 jaar geleden haar intrede deed in Vlaanderen, was ze zeer gegeerd, zij het heimelijk. Seks werd immers binnenskamers gehouden, het ging als het ware de deur van de ouderlijke slaapkamer niet uit. Jongeren ontdekten het hoe en wat van "het" en hoe ze "het" moesten doen zonder er 9 maanden later de gevolgen van te dragen meestal via vriendjes.

“Over liefde of geslachtsgemeenschap werd niet gesproken”, getuigt actrice Reinhilde Decleir (1948 - foto links). Ook CD&V-politicia Miet Smet (1943) groeide op in die onwetendheid. “Daar werd nooit over gesproken.” Informatie werd vooral bij vriendjes bekomen: “Ik ben veel te weten gekomen door te praten met medeleerlingen en met mijn broers”, aldus Decleir.

Ondanks het feit dat het onderwerp in de meeste gezinnen taboe was, slaagden de meeste meisjes er toch in om ongezien aan de pil te geraken. “Dokters waren bereid om dat te geven zonder toestemming van je ouders”, zegt actrice An Nelissen (1955). En wie erin slaagde de pil te bemachtigen, kon daar in de vriendenkring mee scoren. "Daar werd heel veel over gesproken met de vriendinnen. En wie ze al nam, kon ermee opscheppen: "Ik pak ze al!"", zegt Nelissen.

Het onderwerp werd overigens niet overal geschuwd. “Er waren progressieve ouders, op wie we dan allemaal jaloers waren, maar die waren wel zeldzaam”, aldus Nelissen. Soms werden die progressieve ouders zelfs "uitgeleend" aan een vriendin om haar te begeleiden naar de dokter.

"Zo gewoon als een pil tegen de hoofdpijn"

Zangeres Micha Mara (1953 - foto) groeide in zo'n progressieve omgeving op, want zij ervoer nooit dat het onderwerp uit de weg werd gegaan. Integendeel. “Als jonge vrouw uit de jaren 70 ben ik zoals iedereen aan de pil gegaan. Dat was geen taboe en ik heb niks stiekem moeten doen. Dat was iets gewoons, zoals een pil tegen de hoofdpijn nemen. Er is nooit tamtam over gemaakt. Een jonge vrouw rolde er vanzelf in."

De generaties die achter de rug van hun ouders op zoek moesten gaan naar informatie en manieren om zich te beschermen tegen zwangerschap, beslisten wel om het zelf anders aan te pakken en breken een lans voor de huidige openheid over seksualiteit.

“Nu kun je overal pillen en condooms krijgen zonder enige gêne. De nichtjes spreken ook vrijuit over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen met hun ouders. Dat is natuurlijk veel beter”, zegt Miet Smet.

“Over seks praten, is thuis geen taboe, want ik wil niet meemaken wat mijn generatie heeft meegemaakt, want dat is ronduit belachelijk”, zegt Ann Nelissen (foto).

Eva Van dyck