Douane onderschepte minder neppillen in 2008

De douane heeft vorig jaar in ons land minder namaakmedicijnen in beslag genomen dan in 2008. Dat blijkt uit jaarcijfers van staatssecretaris voor Fraudestrijding Carl Devlies (CD&V). Toch geven de cijfers een vertekend beeld.

Volgens Devlies moeten de cijfers van vorig jaar met een korreltje zout worden genomen. In 2008 werden twee volledige containers met neppillen aagetroffen, waardoor de huidige cijfers een verkeerd beeld geven.

"In het verleden zijn onvoldoende mensen ingezet voor de strijd tegen namaakgeneesmiddelen", aldus Devlies. "De strijd was toen misschien onvoldoende prioriteit. Daarom gaan we dat in 2010 absoluut veranderen."

Algemeen wordt aangenomen dat de invoer van nepgeneesmiddelen de laatste jaren fors is toegenomen, ook in ons land. "Het is een probleem voor heel Europa waarbinnen België een draaischijf is. Via het internet is het ook heel gemakkelijk om illegale geneesmiddelen te bestellen", aldus Devlies.

Vorig jaar zijn in de hele Europese Unie in twee maanden tijd voor 34 miljoen euro aan valse medicijnen in beslag genomen.