Duitse regering voert bankentaks in

De Duitse regering is het eens geworden over de invoering van een bankentaks die jaarlijks tot meer dan een miljard euro moet opleveren. Het geld gaat naar een fonds, dat in de toekomst banken in nood moet helpen.

De Duitse ministers vergaderden in het bijzijn van de Franse minister van Financiën, Christine Lagarde (rechts op de foto, naast haar Duitse collega Wolfgang Schäuble). Frankrijk en ook andere landen bereiden momenteel ook een nieuw belastingsmechanisme voor de banksector voor.

De Duitse banken zullen worden belast volgens hun belang voor het banksysteem en de Duitse economie, en volgens hun risicoprofiel. Volgens het voorstel zullen de spaarbanken en coöperatieve banken dus niet zwaar worden getroffen door de bijkomende taks omdat ze een relatief laag risicoprofiel hebben.

De Duitse oppositie vindt dat de taks veel te klein is om het noodfonds te spijzen. De sociaaldemocratische SPD wil liever een taks op financiële verrichtingen invoeren. Die zou jaarlijks 13 miljard euro kunnen opbrengen.

De Duitse staat moest het afgelopen jaar onder meer tussenbeide komen bij Hypo Real Estate, dat volledig genationaliseerd werd, en bij Commerzbank, de nummer twee in Duitsland.