Geen echte pizza Napoletana in België

Slecht nieuws voor de liefhebbers van de echte pizza Napoletana. In ons land voldoet immers geen enkel restaurant aan alle criteria om een echte pizza Napoletana te bakken, zo ontdekte Hein Decaluwé vanochtend in "Inspecteur Decaluwé" op Radio 2.

Sinds februari van dit jaar kunnen pizzabakkers wereldwijd hun pizza Napoletana laten erkennen als een "Gegarandeerde Traditionele Specialiteit" (GTS). Volgens Chantal De Pauw van FOD Economie heeft er in ons land tot op heden echter niemand het label aangevraagd.

Een reporter van "Inspecteur Decaluwé" ging op bezoek bij Pep en Pino, officieel uitgeroepen tot de beste pizzabakkers van het land. Pino slaagde er niet in een echte pizza Napoletana te bereiden omdat hij niet over een vereiste houtoven beschikt, nochtans eén van de criteria om een echte Napoletana te bakken.

Criteria

Maar wat zijn nu de criteria voor een echte pizza Napoletana?

  • Verplichte ingrediënten: bloem van zachte tarwe, biergist, natuurlijk drinkwater, gepelde en/of verse tomaten, zeezout of keukenzout, extra olijfolie van de eerste persing.
  • Optionele ingrediënten: knoflook, oregano, Mozzarella di Bufala, vers basilicum en Mozzarella GTS.

lees ook