Jazzgitarist Herb Ellis is overleden

Jazzgitarist Herb Ellis is overleden. Hij was 88. Ellis speelde in het trio van Oscar Peterson, maar kreeg ook solo erkenning voor zijn gepolijste, door de blues gedragen manier van spelen.

Ellis mixte bebop met blues en een vleugje country. In 1947 richtte hij samen met twee leden van Jimmy Dorsey's Band het vocale en instrumentale trio Soft Winds op. Hun nummer "Detour ahead" werd een klassieker, o.a. in een versie van Billie Holiday.

Internationale bekendheid verwierf Ellis als gitarist van de groep rond Oscar Peterson van 1953 tot 1958. Daarna toerde hij met Ella Fitzgerald. Hij nam ook platen op met Fitzgerald en andere grote namen uit de jazz, zoals Billy Holiday, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie en Stan Getz.

Na enkele jaren als muzikant voor televisie, keerde hij in 1973 terug naar de jazzwereld en speelde tot de jaren negentig met zijn collega's Barney Kessel en Charlie Byrd onder de naam Great Guitars.