Kamercommissie keurt boerkaverbod goed

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het dragen van een boerka op openbare plaatsen verbiedt. Verschillende Moslimorganisaties kanten zich tegen het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel verbiedt "kledij die de identificatie van personen in het openbaar onmogelijk maakt", maar viseert in de eerste plaats de boerka, een kledingstuk dat vooral door streng islamitische vrouwen gedragen wordt en het hele lichaam bedekt. Het gaat hier dus niet om het hoofddoek.

Het wetsvoorstel werd ingediend door de Franstalige MR. Zowel meerderheid als oppositie schaarden zich achter het verbod.

Normaal gezien spreekt de plenaire vergadering zich na de paasvakantie uit over het verbod. België kan dan het eerste Europese land worden waar de boerka uit het openbare leven wordt verbannen.

Vrouwen die zich toch met een boerka op straat vertonen, lopen het risico voor de rechter te worden gedaagd en kunnen een boete krijgen van 250 euro of een gevangenisstraf tot 14 dagen. Gemeenten kunnen volgens de wet ook administratieve boetes uitschrijven als de rechter een zaak seponeert.

Verschillende moslimorganisaties kanten zich tegen het mogelijk verbod op boerka's. De Moslimexecutieve vindt dat de vrijheid van het individu wordt beperkt door zo'n verbod. Ook leden van de organisatie Baas over eigen Hoofd zijn tegen een aparte wet.

Ook in Frankrijk werkt de regering aan een verbod op boerka's. Volgens de Franse Raad van State ligt een totaal boerkaverbod juridisch erg moeilijk, maar een verplichting om delen van het gezicht bedekt te laten uit veiligheidsredenen, kan eventueel wel.