Leterme stelt zich "boven" uitspraken Maingain

Eerste minister Yves Leterme (CD&V) zet zich "boven de nieuwe provocaties van FDF-leider Maingain" hoewel hij wel vindt dat ze "er over zijn". Eerder had Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) de uitspraken onaanvaardbaar genoemd.

Nadat Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) gisteren nogmaals bevestigd had dat de drie Franstalige burgemeesters in de rand nooit benoemd zullen worden, vergeleek FDF-voorzitter Maingain die beslissing met "praktijken zoals onder de Duitse bezetting". In het RTBf-programma Répondez@laquestion zei Leterme dat die uitspraak "er over" was. "Naar de vorm denk ik  dat die uitspraken onaanvaardbaar zijn. De bevolking van het land heeft geen nood aan provocaties van de een of de andere.  Er zijn oplossingen nodig", zo zei hij.

Leterme (CD&V) betreurde ook "de provocaties die het werk van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene bemoeilijken." Jean-Luc Dehaene (CD&V) werkt op dit moment achter de schermen aan een oplossing voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen had de timing van Geert Bourgeois eerst "ongelukkig" genoemd.

Volgens N-VA had Bourgeois Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) nochtans op voorhand op de hoogte gebracht. Peeters bevestigt dat: "De Vlaamse regering steunt de beslissing om de burgemeesters niet te benoemen. De Vlaamse regering was op voorhand op de hoogte. Ik steun mijn ministers."

Ook Kris Peeters veroordeelde de uitspraak. "De reactie van Mangain is onaanvaardbaar. Ook mijn federale collega's, onder andere de vicepremier, hebben laten weten dat dit niet kan, en ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten", zegt Kris Peeters.

"Ik ga geen formele excuses eisen, want dat zou te veel eer doen aan wie de uitspraken heeft gedaan", zei Peeters nog tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement.

"Maingain leeft van provocatie"

Marianne Thyssen (foto) wil de zaak evenwel niet op de spits drijven. "Maingain is iemand die leeft van provocatie. We kunnen nog twee dagen excuses gaan eisen van elkaar, maar dat helpt niemand. Het is vooral belangrijk dat de sfeer opnieuw sereen wordt, zodat Jean-Luc Dehaene kan verder werken", zegrt de CD&V-voorzitster.

Vicepremiers Steven Vanackere (CD&V) en Guy Vanhengel (Open VLD) eisen dat MR-voorzitter Didier Reynders afstand neemt van de uitspraken van kartelpartner Maingain. Reynders zelf weigerde echter elke commentaar op de uitspraken van Maingain. Wel noemt hij de beslissing van Geert Bourgeois "slecht en gevaarlijk". Voor Reynders komt vooral ook de timing van Bourgeois' beslissing ongelegen.