Meer geld dan gehoopt op conferentie Haïti

Op een donorconferentie voor Haïti heeft de internationale gemeenschap meer geld beloofd dan was gehoopt. Alleen al de Verenigde Staten en de Europese Unie stellen twee derde ter beschikking van het geld dat moet dienen voor de wederopbouw.

Bij de opening van de conferentie in New York, waaraan meer dan 130 landen deelnamen had VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een pleidooi gehouden voor meer hulp aan Haïti, dat zwaar getroffen werd door de aardbeving van begin januari. De Verenigde Naties hoopten voor de komende twee jaar 3,9 miljard dollar op te halen voor de heropbouw.

Uiteindelijk is dat 5,3 miljard dollar geworden, meer dus dan eerst was vooropgesteld. De grootste bijdragen kwamen van de Verenigde Staten en de Europese Unie. De minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton, heeft 1,235 miljard euro hulp toegezegd. Haar Amerikaanse collega Hillary Clinton beloofde 1,15 miljard.

Ook de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) neemt aan de conferentie deel. Hij heeft een Belgische bijdrage van 20 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld.

Voor de heropbouw op lange termijn is 9,9 miljard dollar verzameld. Een commissie onder leiding van onder meer oud-president Bill Clinton zal het geld beheren. De internationale hulp zal gebruikt worden om scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen op te trekken, banen te creëren en de Haïtiaanse landbouwsector te hervormen. Er gaat ook geld naar voedsel en naar de ondersteuning van de Haïtiaanse regering.

Bij de aardbeving van 12 januari kwamen meer dan 200.000 mensen om het leven. De hoofdstad Port-au-Prince werd daarbij grotendeels vernield. Er zijn nog altijd meer dan een miljoen daklozen en honderdduizenden mensen hebben nood aan toegang tot drinkwater en gezondheidszorg.

AZG maakt zich zorgen

De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen dringt erop aan dat de toegang tot medische zorg voor de bevolking gewaarborgd blijft. Sinds de aardbeving wordt die gratis verstrekt, maar er is sprake om vanaf half april opnieuw een betalend systeem te introduceren.

"Onderdak, hygiëne, toegang tot drinkwater en gezondheidszorg blijven de dringendste noden", zegt Karline Kleijer, noodhulpcoördinator van AZG.

"De daklozen moeten nu zien te overleven in bouwvallige hutjes gemaakt van plastic zeil, tentjes of overblijfselen van verwoeste huizen", aldus Kleijer. Een extra factor is het begin van het regenseizoen. "We hebben al gezien hoe grote delen van de kampen instortten door de regenbuien. Hierdoor moeten veel mensen opnieuw op zoek naar een veilig onderkomen."