Online veilingsites = "schokkendste bedrog"

“Peeters & Pichal” en twee andere radioprogramma's gingen in maart op zoek naar het soort bedrog dat het meest tot de verbeelding spreekt. Luisteraars konden op een website kiezen uit 20 veel voorkomende vormen van bedrog. Uiteindelijk werden de online veilingsites de “winnaar”.

De actie van "Peeters & Pichal" (Radio 1), "Appelez, on est là" (VivaCité) en "Radiofrühstück" (BRF 1) werd georganiseerd in samenwerking met de FOD Economie als preventiecampagne tegen consumentenbedrog. Uiteindelijk haalden de online veilingsites dus het hoogst aantal stemmen van de luisteraars. “Een terechte winnaar”, vindt minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

“De populariteit van dat soort websites blijft elk jaar stijgen en bij de economische inspectie is er een cel die toezicht houdt op deze veilingsites. Als zij zien dat iemand dagelijks 20 uurwerken of gsm’s verkoopt, dan gaan zij na of alles in orde is met de BTW en of er geen sprake is van heling. Als niet alles in orde is, nemen zij contact op met Ebay”, aldus Van Quickenborne.

De afgelopen maand werd in “Peeters & Pichal” elke dag een geval van consumentenbedrog besproken met slachtoffers en experts. Er kon onder meer worden gestemd op oplichting met dure tafelwijnen en de oplichting met sms’jes. Dit laatste eindigde op de tweede plaats.

Motivatie online veilingsites

Advertenties die je misschien nog niet gezien hebt, maar die schering en inslag zijn op veilingsites, zoals eBay of Kapaza. Je denkt de zaak van je leven te doen, maar het kan uitdraaien op een grote teleurstelling. Misschien bestaat die wagen of gsm niet eens, en wordt hij nooit geleverd.

Een online veilingsite is de plaats bij uitstek voor interessante koopjes, maar is soms ook de uitvalsbasis van bedriegers en oplichters... De meeste veilingen hanteren normale prijzen, maar sommige advertenties springen echt uit de band en kelderen de prijzen. Het gaat om een virtueel aanbod waar de verkoper het slechts op je geld gemunt heeft en dan verdwijnt. Met andere woorden: het gaat om regelrecht bedrog.