Opschorting van straf voor dood gevangene

Een vrouwelijke psychiater en gevangenisarts uit Lovendegem is schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag van een vrouwelijke gedetineerde in de gevangenis van Gent. Dat heeft de rechter van het hof van beroep in Gent beslist. De vrouw krijgt wel opschorting van straf.

In 2005 kwam de gedetineerde in het kabinet van de psychiater. Ze verklaarde dat ze verslaafd was en een methadonkuur volgde. De dokter schreef haar de vervanger voor heroïne voor, zonder eerst medisch te onderzoeken of de gevangene wel verslaafd was. De gevangene overleed nadat ze de methadon samen met nog andere geneesmiddelen had ingenomen.

De rechter noemde het onbegrijpelijk dat de dokter enkel afging op mondelinge verklaringen om de methadon toe te dienen. Zeker omdat de vrouw al meerdere zelfmoordpogingen had ondernomen.

De dokter werd eerder al 2 keer vervolgd voor bijna identieke feiten, toen werd ze vrijgesproken. Nu heeft het hof van beroep haar dus schuldig verklaard, maar ze krijgt wel opschorting van straf.