Veel aandacht voor Oosterweel in de kranten

Gisteren heeft de Vlaamse regering een beslissing genomen over het Oosterweel-dossier. Het spreekt voor zich dat alle kranten vandaag veel aandacht besteden aan de kwestie. Een overzicht.

Gazet van Antwerpen wijdt een extra bijlage aan de beslissing. Op de cover maakt de krant het onderscheid tussen "Antwerpen 2010" (met file) en "Antwerpen 2020" (zonder file).

"Lange Wapperbrug wordt lange tunnel", luidt het in Het Belang van Limburg. De krant is erg positief. "Kris Peeters mag het dubbelbesluit op zijn palmares bijschrijven. Vóór de finale onderhandelingen was de Vlaamse regering verdeeld. Gisteren toonde ze zich eensgezind. Het is nu te hopen dat ze dat ook zal zijn in september. Vijftien jaar plannen en studeren volstaan. De schop moet nu in de grond."

Sommige kranten gebruiken een ironisch toontje. "Een duidelijk besluit: een tunnel of een brug", schrijft De Standaard. Volgens de krant is het dubbelbesluit een "parel van een politiek compromis". "Het verzoent de eisen van alle medebeslissers. Maar de hamvraag is of de zomer duidelijkheid zal brengen. Dan moet namelijk echt worden beslist over tunnel of brug. De kans is reëel dat de discussie dan weer losbarst."

"Er is nog niet beslist", schrijft ook Het Nieuwsblad. "Toch niet als je in Van Dale gaat kijken naar de definitie van het woord beslissen. Kris Peeters heeft alleen tijd gekocht. De reden is dat  de SP.A onverzettelijker bleek dan gedacht. De enige die dit uitstel ook gewoon uitstel noemde, was Bart De Wever. Die eerlijkheid maakt hem weer wat populairder. Algemeen blijft de vaststelling dat de Vlaamse regering niet uit de startblokken raakt en dat heeft ze geheel en al aan zichzelf te danken."

"Lange Wapper bijna weg, de zorgen voor de regering niet", luidt het in De Tijd. "Kris Peeters en co hebben de voorbije weken bewezen dat ze niet willen crashen op het dossier van de Oosterweel", merkt de krant op. "De Vlaamse regering zal niet flink uit haar pijp moeten komen om te bewijzen dat het Masterplan 2020 geen holle opsomming is van - dikwijls al jaren oude - mobiliteitsingrepen. Het eerste Masterplan is twaalf jaar oud en slechts deels uitgevoerd. Het vervolg mag niet hetzelfde lot beschoren zijn."

Het Laatste Nieuws denkt dat Kris Peeters droomt, als hij denkt dat er nog sprake kan zijn van een Lange Wapper, in het geval de tunnel toch niet aan de voorwaarden zou voldoen. "No way dat Patrick Janssens en zijn SP.A zich nog zullen neerleggen bij een negatief verdict over de tunnel. Is Kris Peeters naïef?" De krant moet denken aan de communautaire dialoog van 2008, toen Peeters "harde garanties" van de Franstaligen had gekregen.

Vandaag vindt in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat plaats over de kwestie.