"China wil praten over sancties Iran"

China is bereid om te praten over sancties tegen Iran. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, gezegd aan CNN.

De Amerikaanse president Obama dringt sinds enige tijd aan op het instellen van nieuwe sancties tegen Iran, omdat dat land zijn nucleaire ambities niet wil bijstellen. Iran gaat voort met het verrijken van uranium, naar eigen zeggen alleen voor vreedzame doeleinden, maar het Westen vreest dat het land zijn eigen kernwapens wil ontwikkelen.

Nadat een laatste compromis van het Internationaal Atoomagentschap om het Iraaanse uranium in het buitenland te laten verrijken mislukt was, willen de Verenigde Staten en Frankirjk de zaak bespreken in de VN-Veiligheidsraad. Zij dringen aan op een vierde reeks van sancties tegen Iran. Probleem is dat Rusland en vooral China het niet zo op hebben met sancties.

China dringt er traditioneel op aan dat de problemen over het Iraanse kernprogramma diplomatiek worden geregeld, dus zonder sancties. Peking heeft goede banden met Iran, dat 11 procent van de energie van China levert. De Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili is vandaag nog ontvangen door de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi (foto boven).

Officieel heeft China nog niet laten weten dat het over nieuwe sancties tegen Iran wil praten, maar volgens VN-ambassadeur Rice (foto links) heeft de Chinese vertegenwoordiger telefonisch toegezegd om de formulering van een nieuwe resolutie tegen Iran te bespreken.

In ruil voor de toegeeflijkheid hoopt China waarschijnlijk enige goodwill te creëren bij de Amerikanen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën moet binnenkort een rapport bekendmaken waarin onderzocht wordt of China de koers van de yuan manipuleert om zijn export te bevorderen. Een label als "manipulator" zou de relaties tussen de beide landen opnieuw verzuren.