"Het wordt allemaal veel te groot"

Zondag wordt de Ronde van Vlaanderen weer gereden, de apotheose van de Vlaamse wielerweek. Maar is iedereen wel zo ingenomen met al die wielergekte? Dat blijkt allemaal nog wel mee te vallen.

De Koppenberg in de Oudenaardse deelgemeente Melden: een monument van de Ronde van Vlaanderen. Een Japanse wielerliefhebber die in de buurt een fiets heeft gehuurd, staat de kasseienstrook met een stijgingspercentage van 22 procent te bewonderen. "Ja, ik ken dat van op de Japanse televisie", glundert hij. De man is twee weekjes op verlof in Nederland en België en spendeert daarvan tien dagen aan wielerwedstrijden in Vlaanderen. Of hij zondag komt kijken? "Jazeker, ik zal proberen hier ergens te komen staan als de karavaan voorbijtrekt."

Een boer die aan het werk is op zijn weiland dat grenst aan het parcours klinkt iets minder enthousiast. "Ik ben nochtans zelf een wielerliefhebber", vertrouwt hij me toe, "maar het wordt hier allemaal veel te groot." Geregeld zijn er inderdaad valpartijen als de Ronde-karavaan zich over de smalle kasseiweg van de Koppenberg naar boven wurmt. "Als Tom Boonen hier ooit valt, zullen de gazetten de volgende dag vol staan", klinkt het schamper.

Maar hij heeft het vooral moelijk met de vele duizenden toeschouwers die langs het Ronde-parcours staan. Die beschadigen keer op keer de afsluiting van zijn weiland en laten ook veel zwerfvuil achter. "Ze hebben geen respect voor de boeren, meneer. In april moet ik normaal op mijn land werken en niet mijn afsluiting herstellen."

De man is er niet echt gerust op. En daar heeft hij misschien wel enige reden toe: bovenaan op de Koppenberg worden twee reusachtige feesttenten opgericht. Hier wordt zondag duidelijk veel volk verwacht, en die toeschouwers komen heus niet alleen voor de wielrenners. Hier wordt over enkele dagen een feestje gebouwd, zoveel is duidelijk. Als dat maar goed komt met de lager gelegen weilanden.

In een boerderij aan de vlakbij gelegen Rotelenberg, waar de renners zondag zullen langsscheren, zien de boer en de boerin de nabije toekomst met enig vertrouwen tegemoet. Nochtans zitten zij volgend weekend vast in hun boerderij: de karavaan komt hier letterlijk voorbij hun poort. "Die Ronde op zondag, dat valt nog mee, meneer. De wielertoeristen die hier zaterdag zullen voorbijrijden, dat is veel erger, want dat is gewoon de hele dag door. En die houden geen rekening met niets of niemand." Volgende zondag zijn de toeschouwers van de Ronde wel welkom op het weiland van deze boer om de renners aan te moedigen. "Dat is beter, want anders vernielen ze toch maar de draad." En zal hij volgend weekend niet al te zeer gehinderd worden in zijn werkzaamheden? "Ach, als het moet, kan ik desnoods wel met een zieke koe over de weilanden naar de dierenarts."

Ondertussen, op de Kwaremont

Het schilderachtige dorpje Kwaremont, een deelgemeente van Kluisbergen, maakt zich ook klaar voor de Ronde. Bovenaan de Oude Kwaremont, een andere beroemde helling van "Vlaanderens mooiste", staat er ook een enorme feesttent. Vandaag is het hier nog peis en vree, maar dat zal volgend weekend wel even anders zijn. "Ik heb dat graag", zegt een man die zijn garagepoort nog vlug een nieuw laagje verf aan het geven is. "Zondag volg ik de koers op de televisie, maar als de renners hier de berg op rijden, spurt ik naar de hoek van het dorpsplein om ze te zien."

Volgend weekend is het dorpsplein helemaal afgesloten: plaats maken voor kraampjes en een Vlaamse kermis. "Ik doe mijn boodschappen op voorhand en heel het weekend kom ik niet buiten", zegt een dame die haar voortuintje aan het schoonmaken is. Die vele wielertoeristen op zaterdag vindt ze maar niks, maar ze kan ermee leven. "Ik ben dat gewoon, meneer. Ik woon hier al heel mijn leven."

"Onze gemeente is een echte wielergemeente", zegt burgemeester Philippe Willequet (GB) van Kluisbergen. "De bevolking wordt als het ware meegezogen door de Ronde." Dat van die wielergemeente klopt: volgens Willequet trekken elk jaar minstens 25 wielerwedstrijden door zijn gemeente. "We moeten daar positief tegenover staan", vindt hij, al geeft hij toe dat de lusten ook gepaard gaan met enkele lasten. En hier komt het verhaal van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen terug. "De wielertoeristen moeten komaf maken met hun imago van vervuiler en storend element", vindt Willequet. De grote problemen zijn volgens hem zwerfvuil, roekeloos rijgedrag en een gebrek aan hoffelijkheid. De "wielerterroristen" maant hij aan zich volgend weekend te gedragen.

Met de Ronde van Vlaanderen zelf heeft burgemeester Willequet geen probleem. "We moeten daar begrip voor hebben en ons niet te veel op de negatieve punten focussen. De Ronde, dat is feest en kermis, en Kluisbergen is dat zeer genegen."

Rik Arnoudt