"Je hebt politie nodig als je kritiek hebt op de islam"

Extremistische moslims hebben gisteravond een lezing van de Nederlandse dichter Benno Barnard in de universiteitsgebouwen aan de Rodestraat in Antwerpen verstoord. Barnard is niet te spreken over het incident en zal een klacht indienen.

De lezing voor de vrijzinnige dienst van de Antwerpse universiteit was getiteld "Het islamdebat: leve God, weg met Allah". "De titel was voor enkele extremisten voldoende om de lezing te verstoren nog voor ik drie zinnen had gezegd", aldus Barnard (foto)

"Tot mijn grote verbazing zaten er bij aanvang van de lezing een hele hoop moslims in de zaal. Al snel bleek dat zij niet enkel om te luisteren naar de aula in de Rodestraat waren afgezakt. Via sms en de website sharia4belgium was er opgeroepen om de lezing te verstoren." De auteur had voor de lezing gehoord dat er extremistische moslims aanwezig gingen zijn en had een lijfwacht ingehuurd. Ook de politie was verwittigd, maar die kan kan enkel ingrijpen als de orde daadwerkelijk wordt verstoord.

"We leven in 2010 en je hebt politie nodig om te zeggen dat je een probleem hebt met de extreme islam. Dat kan toch niet?", klinkt het bij een boze Barnard die klacht zal indienen tegen de aanwezigen die hem bedreigd hebben. "Als ik geen lijfwacht had gehad, had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen".

Niemand opgepakt

Rector Alain Verschoren zegt dat de titel provocerend was om een debat uit te lokken, maar dat heeft dus geen kans gekregen. "Ik vind het jammer dat die kans tot dialoog er niet was omdat de lezing al verstoord werd na enkele minuten", aldus Verschoren die "extreme meningen" een kans wil geven. Barnard vindt echter dat hij helemaal geen extreme mening heeft verkondigd.

De politie heeft een twintigtal moslims uit het gebouw begeleid. Uiteindelijk bleef het bij wat roepen en is er geen geweld gebruikt. Er werd niemand opgepakt.