"Nog premier in naam, maar niet in feiten"

De Vlaamse oppositiepartijen in de Kamer vinden dat eerste minister Yves Leterme (CD&V) een machteloze premier is. Ze vinden dat de premier Didier Reynders (MR) gisteren had moeten terugfluiten.

De kritiek komt er na de uitspraken van Olivier Maingain (FDF) over de niet-benoeming van de drie burgemeesters in de Vlaamse rand. De voorzitter van het FDF had de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) om de burgemeesters niet te benoemen, vergeleken met "praktijken uit de tijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog".

Eerste minister Leterme zei gisteren zich "boven de nieuwe provocaties van FDF-leider Maingain" te plaatsen.

Vlaams Belang hekelde het feit dat premier Leterme fors uit zijn krammen schoot bij de kritiek van de Britse nationalist Nigel Farrage op Europees president Van Rompuy maar "nu, wanneer dat heel de Vlaamse Gemeenschap wordt geschoffeerd en een vergelijking met de nazi's wordt gemaakt doet u alsof uw neus bloedt", zegt Gerolf Annemans.

SP.A-fractielieder Bruno Tobback was vandaag in het vragenuurtje in de Kamer hard voor premier Leterme: "U staat hier eigenlijk alleen nog maar als eerste minister in naam, maar op geen enkele manier nog als eerste minister in de feiten", aldus Tobback.

Meyrem Almaci (Groen!) vindt de partijpolitieke spelletjes "triestig". "Het is overduidelijk dat sommigen beslist hebben om van het conflict tot in den treure de uitdaging te maken om te blijven provoceren", oordeelde Almaci.

De premier verdedigde zich: "Het gaat om een uitspraak van een parlementslid. Ze wordt in elk geval niet onderschreven door de regering. Ik herhaal bovendien dat ik de uitspraak onaanvaardbaar vind naar de vorm, zonder mij uit te spreken over de inhoud van het dossier. Ik betreur trouwens àlle provocaties die het werk van de koninklijke opdrachthouder bemoeilijken" aldus Leterme.