"Stakingen in paasweekend onvermijdelijk"

Bij de vakbonden bij Carrefour heerst allerminst euforie na de bekendmaking van het bijgewerkte herstructureringsplan. Voor 12 winkels is er geen enkele toekomst meer. En dus zal er gestaakt worden.

"Het is onvermijdelijk dat er nieuwe stakingsacties komen, nu duidelijk is geworden dat Carrefour voor 12 winkels geen enkele toekomst meer ziet", bevestigen de 3 vakbonden bij Carrefour.

"In de meeste bedreigde vestigingen zijn nu al personeelsvergaderingen aan de gang", zegt Chris Van Droogenbroeck (foto) van de christelijke bediendenbond LBC. Alle vakbonden zullen de stakingen van de lokale bonden in het paasweekend steunen.

Tot een nationale actie willen ze voorlopig niet overgaan. "Daarmee wachten we tot topman Gérard Lavinay het achterste van zijn tong laat zien", zegt Van Droogenbroeck. De vakbonden kwamen enkele weken geleden al overeen om hun krachtigste wapens te sparen voor de onderhandelingsfase.

"Zéér woorwaardelijk plan"

Dat sommige Carrefourwinkels dan toch zouden kunnen openblijven, is goed nieuws voor het personeel, maar de vakbonden blijven op hun hoede voor het bijgewerkte herstructureringsplan. Het is hen op de ondernemingsraad zeker niet ontgaan dat onderaan op elke slide die Carrefour-topman Lavinay toonde, het zinnetje "Onder voorbehoud van de realisatie van het besparingsplan in zijn geheel" stond.

En dat is waar het bij de directie ook op slaat. Er is enkel hoop voor de 9 hyper- en supermarkten om open te blijven, als het personeel het hele besparingsplan goedkeurt. Want de aankondiging dat sommige winkels gered zouden worden, neemt niet weg dat de directie blijft eisen dat de lonen van al het personeel in alle Carrefourwinkels met 5 jaar bevroren wordt. Iets wat bij de vakbonden zeer moeilijk ligt.

"Het is duidelijk dat Lavinay de bewuste winkels enkel zal openhouden als het personeel van de hele keten akkoord gaat met de forse besparing", zegt Jan De Weghe (foto) van de socialistische bediendenbond BBTK. "De directie zal hiervan ongetwijfeld gebruikmaken bij de onderhandeling van de loon- en arbeidsvoorwaarden, die nog van start moet gaan."

"We zullen niet toegeven", verzekert Chris Van Droogenbroeck. "We blijven gaan voor tewerkstelling met een loon op niveau. Als we niet opletten, zal deze situatie leiden tot toegevingen in de hele sector, niet enkel bij Carrefour."