Belgische millitairen verlaten Kosovo

De laatste 14 Belgische millitairen hebben Kosovo verlaten en zetten zo een punt achter meer dan tien jaar aanwezigheid. Het grootste deel van de millitairen had de voormalige Servische provincie in februari al verlaten. Kosovo riep haar onafhankelijkheid uit in februari 2008.

De laatste veertien Belgische millitairen namen deel aan de NAVO-vredesmacht KFOR. Sinds augustus 1999 nam het Belgische leger deel aan die operatie. Op het hoogtepunt van de missie zaten er 1.100 zwaarbewapende Belgen in Kosovo. In de loop der jaren werd de Belgische millitaire aanwezigheid in Kosovo afgebouwd. Dat gebeurde evenredig met de algemene afname van de millitairen bij KFOR.

In juni vorig jaar nam de NAVO zich voor om het aantal manschappen te doen dalen. Sinds begin 2010 is het aantal soldaten verminderd van 15.000 naar 12.000. Het leeuwendeel van de NAV-troepen wordt dus afgebouwd. De voornaamste reden is dat de veiligheid in Kosovo, sinds haar onafhankelijk erop vooruit ging.

Die onafhankelijkheid gebeurde op 17 februari 2008 en werd erkend door 65 landen, waaronder de VS en 22 van de 27 EU-lidstaten. Ook België erkende Kosovo.