Benno Barnard bedreigd sinds lezing

De Nederlandse dichter Benno Barnard wordt bedreigd sinds zijn lezing over de islam in Antwerpen. Die werd dinsdag verstoord door extremistische moslims. "Maar ik kan uiteraard niet in detail treden", zei hij in Phara.

Barnard reageerde in Phara op de heisa die is ontstaan is na zijn lezing dinsdagavond in Antwerpen, getiteld "Leve god, weg met Allah". Die werd verstoord door een paar extremistische moslims nog voor de dichter goed en wel begonnen was. Barnard had een aantal lijfwachten ingehuurd en zal dat de komende dagen nog doen bij publieke optredens.

"Ik word inderdaad bedreigd, ja", liet hij weten in Phara. Hij kon wel geen details geven. Barnard is wel van plan om in te gaan op een uitnodiging om de lezing aan de Universiteit Gent te geven.

"Sharia wordt ingevoerd"

De moslimgroepering Sharia for Belgium gaf ook haar versie van de feiten in Phara. Het waren vooral leden van hen die de lezing onmogelijk gemaakt hadden.

Sharia for Belgium voelt zich beledigd door het uitgangspunt van Barnard en zegt dat er nooit gelachen kan worden met de islam. "Ik ben absoluut van mening dat er een vrijheid is en je mag spreken over wat je wil", zei hun woordvoerder Abou Imran, "zolang je niemand beledigt. En Bennoke vond het nodig om de moslims te beledigen en dacht dat er geen enkele moslim zou opstaan om zijn geloof en eer te verdedigen."

Sharia for Belgium wil naar eigen zeggen de sharia (islamitische wetgeving, red.) verdedigen en promoten. Aboe Imran liet weten dat hij er "100% van overtuigd is dat de sharia in België zal worden ingevoerd".

Turtelboom tilt zwaar aan de feiten

 Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD, foto) vindt het onaanvaardbaar dat de toespraak van Benno Barnard in Antwerpen gisteravond werd verstoord.

Minister Turtelboom zal de website laten screenen van "Sharia for Belgium", de organisatie die vermoedelijk achter de sabotage zit. "We gaan die website vanaf nu permanent laten opvolgen en screenen op strafbare feiten. Op die manier zullen we ook meer informatie verzamelen over de groepering en groeperingen die erachter zitten", zegt Turtelboom.

De minister tilt zwaar aan het feit dat het recht op vrije meningsuiting niet werd gerespecteerd. "We geven een heel sterk signaal dat niet geraakt kan worden aan het recht op vrije meningsuiting. Je laat mensen altijd spreken. Het recht op vrije meningsuiting is eigenlijk een pijler in onze samenleving", zegt minister Turtelboom.

Ook de burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (SP.A) wil de zaak niet zomaar laten passeren. Hij zal onderzoeken of hij de extremistische moslims die de lezing hebben verstoord kan laten vervolgen voor de rechtbank.

Site niet bereikbaar

De controversiële website is sinds vrijdagmorgen niet bereikbaar.  Wie het adres intypt, krijgt een melding dat de pagina "bevroren is". Het is momenteel niet duidelijk door wie de site offline is gehaald.