De Croo: "Alles kan, ook val van de regering"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo sluit niet uit dat de federale regering valt als koninklijk opdrachtgever Jean-Luc Dehaene tegen het einde van de paasvakantie geen akkoord bereikt over Brussel-Halle-Vilvoorde.

De Croo laat er geen twijfel over bestaan: op het einde van de paasvakantie moet er een oplossing zijn voor BHV. Open VLD weigert een noodwet goed te keuren die verkiezingen mogelijk maakt zonder spitsing van de kieskring. "Als er tegen dan geen oplossing is, zitten we met een zwaar probleem", zegt De Croo. "Voor Open VLD blijft een noodwet om de komende federale verkiezingen rechtsgeldig te kunnen laten plaatsvinden, geen optie."

Zelfs een val van de regering sluit De Croo niet uit. "Alles kan", antwoordde hij op de vraag of Open VLD de regering zou laten vallen als er geen oplossing komt, net voor het Europese voorzitterschap.

Maar volgens De Croo zijn er evenwel geen aanwijzingen -buiten  de rel met Maingain- dat er partners zijn die geen oplossing willen. Over de verklaring van Maingain -die de niet-benoeming van de drie burgemeesters uit de Vlaamse rand vergeleek met de tijd van de nazibezetting in de Tweede Wereldoorlog- zei De Croo dat ze "ver over de grens" zijn, "maar dat ze ons niet mogen afleiden van de kern van de zaak."