De toestand in Guinée-Bissau is erg verward

In Bissau, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Guinée-Bissau, is de situatie erg verward. Premier Carlos Gomez is gegijzeld door jonge militairen. De president zegt dan weer dat de situatie onder controle is en dat de premier bij hem is.

Honderden mensen betogen tegen het geweld en eisen dat de premier wordt vrijgelaten. De leider van de opstandige militairen heeft er dan weer mee gedreigd de premier te doden als de burgers niet stoppen met de manifestaties.

De voormalige Portugese kolonie kende na haar onafhankelijkheid de ene staatsgreep na de andere. Guinée-Bissau is een erg arm land dat vooral leeft van de export van cashewnoten. De prijs daarvan is de laatste jaren fel gedaald.

Er zijn zo goed als geen werkende overheidsdiensten in het land. De wetteloosheid die er al jaren heerst heeft Zuid-Amerikaanse drughandelaars aangetrokken die het land gebruiken om cocaïne naar Europa te smokkelen. De drugbarons maken er in in grote mate de dienst uit.