Hoop voor 9 bedreigde Carrefourwinkels?

9 van de 21 door sluiting bedreigde Carrefourwinkels in ons land zouden, onder bepaalde voorwaarden, toch kunnen openblijven. Het zou om 6 hypermarkten en 3 supermarkten gaan. Dat is bekendgemaakt op de ondernemingsraad bij Carrefour.

Sinds vanochtend wordt bij Carrefour opnieuw onderhandeld over het herstructureringsplan dat de directie eind februari heeft bekendgemaakt. Volgens dat plan zouden 14 hypermarkten en 7 supermarkten die Carrefour in België zelf uitbaat, de deuren moeten sluiten. 7 bijkomende supermarkten zouden in franchise worden uitgebaat en nog eens 20 andere zouden eventueel doorverkocht worden aan de Champion-groep van Eric Merstdagh. Er zou ook fors in de kosten bespaard moeten worden en er zouden geen loonsverhogingen meer komen.

De nakende sluiting leidde tot heel wat protest bij de vakbonden en het personeel, maar de voorbije weken uitten de vakbonden dan weer de hoop dat enkele winkels toch zouden kunnen openblijven. De topman van Carrefour, Gérard Lavinay, kwam ook met de lokale en nationale vakbonden praten. Een gebaar dat door de vakbonden geapprecieerd werd.

Op de ondernemingsraad lichtte de directie een gewijzigd herstructureringsplan toe. Sommige bedreigde Carrefourwinkels zouden toch kunnen openblijven:

Van de 14 met sluiting bedreigde hypermarkten zouden

  • 4 hypermarkten in eigen beheer, onder de Carrefourvlag, kunnen openblijven (Brugge-Sint-Kruis, Westerlo, Genk en Haine-Saint-Pierre)
  • 2 hypermarkten mogelijk in eigen beheer, maar dan als supermarkt openblijven of doorverkocht worden als supermarkt aan de Champion-groep (Casteau en Moeskroen)

Van de 7 met sluiting bedreigde supermarkten zouden

  • 3 supermarkten kunnen openblijven, maar dan wel in franchise uitgebaat, door een zelfstandige eigenaar dus (Gent-Groene Vallei, Maaseik en Kortrijk-Walle)

De directie van Carrefour maakte ook bekend dat van de 7 supermarkten die in het oorspronkelijke plan in franchise zouden worden uitgebaat, 3 supermarkten toch in eigen beheer zouden kunnen openblijven. Hier gaat het om Antwerpen-Lange Lozanna, Grimbergen en Brussel-Tomberg.

Alles blijft wel zeer voorwaardelijk, zo bleek op de ondernemingsraad. Carrefour wil de bovengenoemde winkels enkel openhouden als het besparingsplan in zijn geheel wordt goedgekeurd door het personeel, iets wat de vakbonden zeker niet ontgaan is.

12 winkels onherroepelijk dicht

Van de 21 met sluiting bedreigde winkels blijven er in het bijgewerkte herstructureringsplan dus nog 12 over die voor de directie van Carrefour sowieso gesloten moeten worden. Het gaat om:

  • 8 hypermarkten: Jumet, Kuurne, Middelkerke, Mechelen-Noord, Sint-Pieters-Leeuw, Eupen, Ronse en Zwijnaarde
  • 4 supermarkten: Antwerpen-Gitschotellei, Antwerpen-Linkeroever, Genk-centrum en Maasmechelen