Karzai beschuldigt Westen van fraude

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de buitenlandse waarnemers bij de recente verkiezingen in zijn land beschuldigd van het organiseren van de fraude, die hem later in de schoenen werd geschoven.

Karzai gaf toe dat er op grote schaal fraude is gepleegd, maar volgens hem werd die georganiseerd door de toenmalige vicevoorzitter  van de VN-missie in Afghanistan, Peter Galbraith. Ook het hoofd van de Europese waarnemers en bepaalde ambassades zouden mee verantwoordelijk zijn. Galbraith zou de details over de fraude nadien aan de internationale pers gelekt hebben om Karzai zwart te maken.

Galbraith, een voormalige Amerikaanse diplomaat, werd vorig jaar ontslagen nadat hij had laten weten dat de VN volgens hem niet genoeg deed om de fraude te bestrijden. Hij noemt de beschuldigingen van Karzai dan ook absurd. "Ik dacht eerst dat het een aprilgrap was, maar toen kwam ik tot het besef dat mijn relatie met president Karzai niet zo goed is dat hij dat zou doen", aldus Galbraith.

Frankrijk reageert verbaasd over de beschuldigingen van Karzai. "We zijn erg verbaasd over de beschuldigingen van de Afghaanse president. De verklaringen lijken ons totaal ongefundeerd", aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Bernard Valero.

Na de zomer zijn er parlementsverkiezingen in Afghanistan. De Verenigde Naties willen dan meer controle organiseren en eisen transparantie van Karzai.