Obama wil naar olie boren

De Amerikaanse president Barack Obama zal grote delen van de Amerikaanse kust openstellen voor de winning van olie en gas. Met die beslissing wil hij Republikeinse steun winnen voor een belangrijke energie- en klimaatwet. De milieubeweging is teleurgesteld.

Het gebied dat Obama openstelt, eerst voor geologisch onderzoek en dan voor eventuele boringen, is niet klein. Concreet gaat om bijna de volledige oostkust van de staat New Jersey tot Florida. In de zuidelijke Golf van Mexico wordt het reeds toegankelijke gebied uitgebreid. En ook in de staat Alaska mag er in meer gebieden voor de kust geboord worden, dan nu het geval is. "Ik heb deze beslissing niet lichtvaardig genomen", zei de president in een toespraak op de luchtmachtbasis Andrews Air Force Base in de staat Maryland (foto).

De beslissing lijkt opmerkelijk omdat het doet denken aan het voorstel van de Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin om zowat overal te gaan boren, zelfs in natuurgebieden. "Drill, baby, drill", was haar motto toen en dat blijft het tot op de dag van vandaag. Waarom lijkt Obama dan de Republikeinen achterna te hollen? Volgens hem is de beslissing een kwestie van "nationale veiligheid en economische stabiliteit".

Amerika is voor een vijfde van zijn energievoorraad afhankelijk van landen zoals Canada, Mexico, Nigeria, Venezuela en landen uit het Midden-Oosten. Obama's voorganger George Bush had het wel vaker over de Amerikaanse "verslaving aan buitenlandse olie". Nieuwe energiebronnen zijn een deel van de oplossing, zei Obama, maar het zou dom zijn om niet "alle beschikbare middelen aan te wenden". In zijn State of the Union had hij al gezegd dat hij "er harde beslissingen gemaakt moeten worden in het openstellen van nieuwe gebieden voor winning van olie en gas".

Steun voor belangrijke wet

De zet van Obama is ook bedoeld om Republikeinse steun te vinden voor een belangrijke klimaat- en energiewet die hij door het Congres wil loodsen. Alternatieve energiebronnen zoals wind- en zonne-energie staan daarin centraal, samen met kernenergie. Maar ook nieuwe zuinigheidsmaatstaven voor de auto-industrie en technologieën om energie te besparen, zullen deel uitmaken van de wet. Niet toevallig deed Obama zijn toespraak voor een straaljager die ten dele op biomassa zal vliegen (zie foto).

Na de historische goedkeuring van de zorghervorming zijn Republikeinen echter niet in de stemming om Obama veel te helpen. Daarom hoopt hij met de beslissing wat krediet te krijgen bij de oppositie. Zijn plan stoot wel meteen op kritiek bij de milieubeweging en een aantal progressieve Democratische parlementsleden die in staten langs de kust wonen. Zij denken dat de opbrengst van de boringen gering zal zijn en de potentiële schade aan de natuur groot.