Recordaantal faillissementen in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal zijn in België 2.633 bedrijven over de kop gegaan. Dat is het hoogste kwartaalcijfer ooit volgens het informatiekantoor Graydon, die de cijfers verzamelde. Vooral in Vlaanderen moesten veel ondernemingen de boeken neerleggen.

In vergelijking met de eerste drie maanden van 2009, het vorige record, is dat opnieuw een stijging met 2 procent. Voor elk van de eerste drie maanden van dit jaar werd ook het "record op de maand" gebroken, zo meldt het informatiekantoor Graydon. De maand maart was een absoluut record. Maar liefst 1.015 gingen over de kop, het hoogste maandcijfer ooit.

Het is al de derde maand op rij dat meer dan 1.000 faillissementen worden opgetekend. Daardoor stijgt ook het aantal mensen dat op straat komt te staan. In maart alleen al gingen drie bedrijven over de kop die elk meer dan 170 mensen tewerkstelden. In het eerste trimester van dit jaar kwamen er al 6.685 banen op de tocht te staan.

Als we kijken naar de verschillende Belgische gewesten, staat vooral Vlaanderen in de hoek waar de klappen vallen. In het eerste kwartaal gingen in Vlaanderen 1.324 bedrijven bankroet. In Wallonië sloten 731 bedrijven de deuren en in Brussel 578. Wat de sectoren betreft, doet de grootste stijging zich voor bij de zakelijke dienstverlening. Het aantal faillissement blijft numeriek het grootste in de sectoren horeca, bouw en kleinhandel.