Reynders denkt aan péage voor België

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) denkt eraan om een nieuwe wegenbelasting in te voeren om zo het begrotingstekort weg te werken. Dat zei hij in een interview op de Franstalige zakenzender Canal Z. "We hebben een systeem van péage nodig", zegt de vicepremier.

"Om in 2015 een begroting in evenwicht te realiseren, moeten we een aantal nieuwe inkomsten genereren. Een nieuwe wegentaks is daarbij een optie", zegt Reynders. De belasting zou ook gelden voor Belgen, hoewel die volgens Reynders minder zullen moeten betalen dan de buitenlanders die van onze wegen gebruik maken.

"Er is enorm veel doorgaand verkeer op de Belgische wegen. Wie in het buitenland op reis gaat, moet vaak betalen op de autowegen. Bij ons is dat niet het geval. Daarom hebben we een systeem van péage nodig", klonk het bij Canal Z.

Naast het invoeren van een péage wil Reynders ook nog nieuwe inkomsten halen uit verhoogde belastingen op financiële transacties of op goederen en diensten die CO2 of broeikasgas genereren. Alleen de lasten op arbeid kunnen niet omhoog gaan, daar bestaat volgens Reynders een consensus over bij de meerderheidspartijen.

LDD niet tevreden

Lijst Dedecker vindt een péage geen goed idee. Een verdere belasting op de automobilist is onaanvaardbaar voor de partij die er fijntjes op wijst dat verkeersbelastingen een gewestelijke bevoegdheid zijn.