Russische president bezoekt Dagestan

De Russische president Dimitri Medvedev brengt een verrassingsbezoek aan de Kaukasische deelrepubliek Dagestan, waar gisteren 12 mensen omkwamen bij een bomaanslag. De aanslag is veroordeeld door een conferentie van moslimleiders.

Medvedev had in de hoofdstad van Dagestan, Makhachkala, gesprekken met de regionale leiders en met de veiligheidsdiensten. De Russische president kondigde aan dat er nieuwe, strenge maatregelen zullen komen om het terrorisme te bestrijden.

Bij de dubbele aanslag van gisteren in de stad Kizilar kwamen twaalf mensen om het leven, waarbij negen politiemannen. De aanslagen zijn waarschijnlijk het werk van radicale islamistische groepen die streven naar onafhankelijkheid.

Vannacht kwamen er overigens opnieuw twee mensen om het leven bij de explosie van een auto. In de wagen zaten vermoedelijk explosieven verstopt. "Twee mannen zijn omgekomen, een derde raakte zwaargewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis", aldus een woordvoerder ter plaatse.

Extremisme veroordeeld

De aanslagen in Dagestan en die in Moskou zijn intussen veroordeeld door een conferentie van hoge islamitische geestelijken in de heilige stad Medina, in Saoedi-Arabië.

De geestelijken veroordelen alle vormen van  terrorisme en roepen de extremisten op om berouw te tonen en alle vormen van geweld af  te zweren. "De extremistische groepen die zich beroepen op de islam moeten stoppen met het plegen van misdaden",  zeggen de geestelijken.

Volgens hen moet elke moslim het menselijk leven respecteren. Moord is geen middel om welke politieke doelstelling dan ook te bereiken. De geestelijken roepen de jeugd ook op om een gematigde en tolerante moslim te zijn en niet te geloven in een verkeerde interpretatie van  de heilige oorlog, de jihad.