Tsjetsjeen eist aanslagen in Moskou op

De zelfmoordaanslagen op de metro in Moskou zijn opgeëist door de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov. In een videoboodschap op het internet dreigt hij zelfs met meer aanslagen in Russische steden.

De video werd maandag opgenomen, op de dag van de aanslagen dus. Bij een dubbele zelfmoordaanslag in twee metrostations in Moskou vielen begin deze week 39 doden. Vandaag worden de eerste slachtoffers begraven.

Oemarov, die zichzelf de "Emir van de Kaukasus" noemt, verklaarde dat de aanslagen een vergelding zijn voor een bloedbad op 11 februari bij het dorp Archty, in Ingoesjetië. Hij liet bovendien weten dat er nog meer aanslagen zullen volgen. ''De oorlog zal naar jullie straten komen', aldus Oemarov. De rebellenleider leidt sinds 2006 de islamitische separatisten in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, waar in het verleden al twee bloedige oorlogen zijn uitgevochten. "De Emir" eiste eind vorig jaar ook de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op een sneltrein tussen Moskou en Sint-Petersburg.

De Russische premier Vladimir Poetin zei dat de Kaukasische rebellengroep van Oemarov mogelijk ook achter de aanslagen van gisteren in de deelrepubliek Dagestan zit. Vandaag vielen opnieuw twee doden in Dagestan bij een explosie bij een wagen.