"7 op de 10 krijgen kazerne van hun keuze"

Zeven op de tien militairen die door de legerhervorming moeten verhuizen, krijgen de kazerne die ze gevraagd hadden. Dat zegt minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

Momenteel zijn er nog 37.000 militairen in ons land. De Crem wil het leger afslanken en zo 100 miljoen euro te besparen. Tegen die plannen kwam heel wat protest, vooral van de militairen zelf. 16.383 militairen van de 34.000 die na de hervorming overblijven, zullen hun werksituatie gewijzigd zien: ze moeten verhuizen of hun eenheid krijgt een andere naam.

De meest drastische verandering is weggelegd voor de 5.735 manschappen van wie de kazernes of basissen de deuren moeten sluiten. Zij verhuizen naar een andere standplaats. Van 1.571 andere militairen verdwijnt hun functie, of ze worden om operationele redenen naar ergens anders overgeplaatst. Er zijn ook militairen bij die zelf om een overplaatsing gevraagd hebben.

Alle 16.383 militairen die geraakt worden door de hervormingsplannen, mochten een top drie doorgeven van de plaatsen waar ze naartoe wilden, benadrukt Defensie. Volgens minister De Crem heeft 69 procent van hen zijn eerste, tweede of derde keuze gekregen. "Voor 3 op de 10 militairen betekent dit slecht nieuws, daar zijn we ons van bewust", klinkt het.

Infosessies in de kazernes

In verschillende kazernes worden vandaag infosessies gehouden over de besparingsplannen. De militairen hebben daar te horen gekregen naar welke standplaats ze moeten verhuizen. Onder meer in de kazerne van Diest, die moet sluiten, leidde dat tot woede-uitbarstingen.

De hervorming wordt vanaf vandaag uitgevoerd. Tegen juli 2011, het einde van de huidige legislatuur, moet ze voor 80 procent afgewerkt zijn. Tot dan gaat het leger geen nieuwe engagementen in het buitenland.