"Dit is één groot verhaal van overreactie"

Mohammed Chakkar van de Federatie van Marokkaanse verenigingen vindt het niet kunnen dat extremistische moslims de lezing van Benno Barnard hebben verstoord, maar wil het wel herleiden tot zijn ware proporties.

De lezing over de islam van de Nederlandse dichter  Benno Barnard die dinsdagavond verstoord werd door een aantal extremistische moslims heeft het debat over de radicale islam in ons land weer aangewakkerd. Chakkar neemt afstand van de groep moslims, maar zijn grootste probleem is dat "er wordt overgereageerd, ook bij de media".

"Meteen worden dure woorden in de mond genomen zoals 'rechtstaat in gevaar' en 'vrijheid van meningsuiting bedreigd', maar het is toch niet de eerste keer dat er lezingen worden verstoord?", zei hij in De Ochtend op Radio 1. Volgens hem is iedereen verontwaardigd omdat het om moslims gaat. "Wat er is gebeurd, kan niet maar we moeten dit herleiden tot zijn ware proporties." Want nu slaagt men er volgens hem vooral in om angst te zaaien bij de bevolking.

"Wat is "de" Marokkaanse gemeenschap"?

Barnard zelf vroeg zich gisteren in Phara af waar de gematigde moslims blijven om afstand te nemen van de radicalen. Maar Chakker voelt zich niet meteen aangesproken. "Het gaat hier om een marginaal groepje. Maar men zegt dan: die behoren tot de moslimgemeenschap, die dan maar moet reageren. Maar wat is dat "de" Marokkaanse gemeenschap of "de" Vlaamse gemeenschap?".