Antwerpen start kort geding tegen Sharia for Belgium

De stad Antwerpen spant een kort geding aan tegen Sharia for Belgium, nadat de radicale groepering dinsdag een lezing van Benno Barnard had verstoord. Ondertussen haalde iemand de website offline.

Het schepencollege van Antwerpen heeft beslist om de groep achter de website Sharia for Belgium voor de rechter te dagen. De groep had moslims opgeroepen om te gaan protesteren in de aula van de Universiteit Antwerpen tijdens een lezing van schrijver Benno Barnard (foto). "Lang leve God, weg met Allah", was de titel van de lezing.

Antwerpen wil inbreuken op het recht op vrije meningsuiting bestraffen met een dwangsom van 25.000 euro.

De stad Antwerpen voert ook een meldingsplicht in voor evenementen die een mogelijk risico vormen. Bovendien wil de stad onderzoeken of er bijkomende boetes in het politiereglement kunnen worden opgenomen voor zo'n overtredingen.

Ondertussen is de website van Sharia for Belgium al de hele dag offline.

Moskeeën nemen afstand van Sharia4Belgium

De voorzitters van de erkende Antwerpse moskeeën en de federatie van Marokkaanse verenigingen nemen afstand van de website Sharia for Belgium. Ze zijn het absoluut niet eens met de ideeën die via de website verspreid worden.

De website Sharia for Belgium roept op om het koningshuis en de regering ten val te brengen en de islamitische wetgeving in te voeren. De gematigde moslimorganisaties vragen om niet alle moslims over dezelfde kam te scheren.

"Geen sharia-onderwijs aan Antwerpse Universiteit"

De Universiteit Antwerpen (UA) ontkent vandaag in een mededeling met klem dat de sharia, de islamitische wetgeving, wordt onderwezen aan de universiteit. De UA biedt een post-academische opleiding "Verdieping in de islamitische godsdienst" aan, enkel om islamleerkrachten in het secundair onderwijs een opleiding op academisch niveau te geven, zegt de UA.

In de nasleep van het incident bij de lezing van Benno Barnard hadden sommigen het bericht verspreid dat de UA de sharia onderwijst.