Assisenproces Habran-bis is van start gegaan

In Nijvel is vandaag het tweede assisenproces tegen de gangster Marcel Habran begonnen. De eerste dag werd hoofdzakelijk besteed aan de samenstelling van de jury. De uitspraak van het eerste proces in Luik werd vernietigd omdat het arrest niet gemotiveerd was.

Habran, die ook bekendstaat als de peetvader van de Luikse maffia, werd in maart vorig jaar door het hof van assisen in Luik veroordeeld voor een dodelijke overval op een geldtransport in Borgworm in 1998 en voor het leiderschap van een criminele organisatie. Voor die feiten kreeg Habran 15 jaar cel en 20 jaar terbeschikkingstelling.

Het assisenproces in Luik duurde 6 maanden en kostte ongeveer 5 miljoen euro. Er was 10 jaar van onderzoek aan voorafgegaan. Het Hof van Cassatie vernietigde het arrest echter omdat de jury de uitspraak niet gemotiveerd had. Daardoor moest het proces worden overgedaan voor een ander hof van assisen, dit keer in Nijvel.

Habran verbleef tijdens het proces in Luik in de gevangenis van Nijvel, maar werd in oktober vorig jaar onder voorwaarden vrijgelaten. Voor het tweede assisenproces wilde hij opnieuw naar de gevangenis van Nijvel, maar dat werd verboden omdat de veiligheid daar niet gegarandeerd kon worden. Gisteren heeft Habran zich dan aangeboden in de gevangenis van Vorst.

Twee jury's

Vandaag werd voor het hof van assisen van Nijvel het tweede proces tegen Habran geopend (foto: voorzitter Luc Maes). De eerste ochtend werd hoofdzakelijk besteed aan de samenstelling van de jury.

Doordat het proces vermoedelijk erg lang zal duren, zijn er twee jury's. Naast de 12 effectieve juryleden (7 vrouwen en 5 mannen), werden er 12 bijkomende geloot (8 vrouwen en 4 mannen), die de juryleden kunnen vervangen indien nodig.

Het proces hervat op maandag 19 april en zou naar schatting duren tot eind juni of begin juli.