Drie Duitse soldaten gedood nabij Kunduz

In het noorden van Afghanistan is een konvooi met Belgische en Duitse ontmijners in een hinderlaag gevallen van talibanrebellen. De Belgen bleven ongedeerd, maar bij de Duitsers zijn drie militairen omgekomen.

Een kolonne van Duitse en Belgische ontmijners van de ISAF-vredesmacht werd aangevallen toen ze op zoek waren naar explosieven. Dat gebeurde ten zuidwesten van de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan.

Een van de voertuigen werd getroffen door een bermbom en daarna werd het konvooi beschoten door ongeveer 200 talibanrebellen. Het vuurgevecht zou enkele uren geduurd hebben.

De Belgische militairen zaten in een gepantserd Dingo-voertuig en bleven ongedeerd. Bij de Duitsers vielen er evenwel drie doden en vijf gewonden.

Tenslotte werden de taliban verjaagd door Duitse versterkingen. De Belgische militairen zijn daarop teruggekeerd naar hun kamp in Kunduz.

België heeft enkele tientallen militairen in Kunduz. Die leiden het Afghaanse leger op en werken ook bij ontmijning en de wederopbouw van de regio. In Noord-Afghanistan is het doorgaans rustig, maar niet in de streek rond Kunduz. Dat komt omdat daar veel Pashtuns wonen, een bevolkingsgroep waar de taliban veel aanhang hebben. De meeste Pashtuns wonen in het zuiden van Afghanistan.