Groen! wil onderzoek ontruiming Lappersfort

Groen! vraagt aan de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) een onderzoek naar eventuele fouten bij de ontruiming van het Lappersfortbos. De partij klaagt onder meer het "buitenproportionele geweld" aan tegen de actievoerders.

Groen! vindt dat de Brugse politie nalatig is geweest op de dag van de ontruiming van het Lappersfortbos. "Tegen de gewoonte in stonden toen tijdens de spitsuren geen agenten op de gevaarlijke kruispunten in de stad", aldus de partij. Hierdoor heeft de politie door nalatigheid de burger blootgesteld aan 14 procent meer kans op een ongeval, zo vindt de partij. Ook het niet bemannen van de kruispunten in schoolomgevingen door de politie op de dag van de ontruiming, vindt Groen! niet kunnen.

Groen! hekelt ook het gebruik van het stroomstootwapen, dat volgens hen "buitenproportioneel" is. "Een beetje folteren mag bij een bestuurlijk optreden van de politie blijkbaar", zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Dit is een lacune in de wetgeving. In andere gevallen mag dit wapen niet gebruikt worden zonder toestemming van de procureur."

Het vasthouden van actievoerders die hun identiteit niet vrijgeven, strookt volgens Groen! niet met het Verdrag voor de Rechten van de Mens.