Machu Picchu opnieuw open voor publiek

In Peru is de toeristische trekpleister Machu Picchu na twee maanden sluiting opnieuw open voor het publiek. De heropening vond plaats met een grote ceremonie in aanwezigheid van de actrice Susan Sarandon.

De oude Inca-stad moest in januari sluiten nadat de treinverbinding met Cuzco onderbroken werd na een reeks overstromingen en aardverschuivingen. Duizenden toeristen kwamen toen vast te zitten en moesten uiteindelijk met helikopters geëvacueerd worden. 

De spoorverbinding is intussen voldoende hersteld om de eerste honderden toeristen opnieuw te ontvangen. Die moeten voorlopig wel een stuk van de weg vanuit Cuzco afleggen per bus. De hele spoorlijn zal pas tegen juni weer klaar zijn.

Machu Picchu ligt op een hoogte van 2.500 meter en is alleen per trein te bereiken. De Inca-stad uit de 15e eeuw wordt dagelijks door meer dan 2.000 toeristen bezocht. De actrice Susan Sarandon was aanwezig op de heropening die gepaard ging met een oude ceremonie waarbij de zegen van Moeder Aarde werd gevraagd.