Moordenaar abortusarts krijgt levenslang

In de Verenigde Staten is de man die vorig jaar de prominente Amerikaanse abortusarts George Tiller in koelen bloede had vermoord, veroordeeld tot levenslang. De 52-jarige Scott Roeder moet minstens 50 jaar van zijn straf uitzitten.

De 67-jarige Tiller stond aan het hoofd van een van de drie klinieken in de VS die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsonderbreking in een vergevorderd stadium. Hij was jarenlang voorwerp van -zowel vreedzame als gewelddadige- protesten van tegenstanders van abortus. In 1993 werd hij ook al eens beschoten. Hij liep toen verwondingen aan de armen op.

Roeder verklaarde in de rechtszaal dat hij met zijn daad wilde voorkomen dat de arts nog meer baby's zou vermoorden. Hij onderbrak de rechtszitting herhaaldelijk en noemde de kerk (foto links) waarin hij Tiller dooschoot een "synagoge van Satan". Na de uitspraak riep hij de rechter toe: "U heeft het bloed van baby's aan uw handen". Bewakers moesten hem de rechtszaal uitslepen.

De familie van Tiller zei te hopen dat het uitspreken van de maximumstraf een afschrikking zal zijn voor anderen die moorden plannen op abortusartsen. "Er moet alles aan gedaan worden om te beletten dat deze man vanuit zijn cel niet verder haat en geweld verspreidt", aldus de familie.