Moslims bidden in kathedraal van Cordoba

In de kathedraal van Cordoba is het tot een schermutseling gekomen toen een aantal moslims er probeerden te bidden. Het gebouw was oorspronkelijk een moskee, maar die werd omgevormd tot een kathedraal na de verovering van Cordoba.

Sindsdien is het voor moslims verboden om er te bidden.

Volgens de politie was een groep van een 120-tal moslims uit Oostenrijk op woensdagavond de kathedraal binnengegaan. Enkelen van hen, zes of zeven, begonnen te bidden. Daarop kwamen de veiligheidsdiensten van de kathedraal tussenbeide. Ze sommeerden de moslims om op te houden maar die weigerden en begonnen te discussiëren met de bewakers.

Die riepen daarop de hulp in van de politie, maar twee moslims bleven halsstarrig voort bidden. Het kwam tot een duwen en trekken en de twee werden opgepakt voor het niet gehoorzamen aan een bevel en bedreigen van de politie.

De woordvoerder van de politie zei dat ze nog nooit een dergelijk incident had meegemaakt. Een bewaker van de kathedraal en een politieagent raakten lichtgewond bij de schermutseling.

Grote moskee

De Grote Moskee van Cordoba werd gebouwd na de invasie van de Moren in Spanje in de 8e eeuw. Nadat de Spaanse koning Ferdinand III Cordoba in 1236 opnieuw veroverd had, werd de moskee omgevormd tot de kathedraal van Cordoba. Sindsdien is het verboden om er te bidden volgens de moslim-ritus, op een aantal zeldzame uitzonderingen na. Zo hebben leden van de Saudische koninklijke familie al eens toelating gekregen om te bidden in de kathedraal.

Officieel heet het gebouw nog steeds "Mezquita Catedral de Cordoba", de moskee-kathedraal van Cordoba. Het gebouw heeft nog de prachtige rood en witte bogen en marmeren zuilen van de oorspronkelijk moskee. In 1984 is de kathedraal op de lijst van het Werelderfgoed geplaatst door de UNESCO.

lees ook