Nieuwe veiligheidsmaatregelen in VS

De veiligheidsmaatregelen voor reizigers die naar de Verenigde Staten gaan, worden grondig herzien. Voortaan zullen de gegevens van elk individu naast bepaalde vragen van de veiligheidsdiensten worden gelegd. De herziening volgt op de mislukte aanslag in december.

Op 26 december probeerde een Nigeriaan zich op te blazen toen hij met een lijnvlucht was geland in de Verenigde Staten. Passagiers en personeel konden hem toen overmeesteren. President Obama beval een grondig onderzoek na het incident. Sindsdien worden reizigers die komen uit 14 "verdachte" landen extra gecontroleerd.

Die maatregel wordt nu geschrapt en vervangen door een meer complexe screening. Volgens een medewerker van het Witte Huis zullen de gegevens van elk individu nu gecontroleerd werden met criteria van de veiligheidsdiensten, uit welk land ze ook komen.

Momenteel heeft de VS een lijst met 6.000 verdachte namen die de VS niet binnen mogen. Die zal nu uitgebreid worden met een lijst vragen over nationaliteit, reisverleden en leeftijd. Wie een "verdacht" profiel heeft, zal dus ook geen toegang krijgen tot het land.

Meest gelezen