Obama belt een uurtje met Hu Jintao

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een uur lang getelefoneerd met zijn Chinese collega Hu Jintao. Obama wil China ervan te overtuigen om een nieuwe VN-resolutie tegen Iran te steunen. China hoopt dan weer op "stabiele" handelsrelaties met de VS.

Obama pleegde zijn telefoontje toen hij met zijn vliegtuig Air Force One geland was op een luchtmachtbasis niet ver van Washington DC (foto). De twee leiders hadden het over economische samenwerking, Taiwan en Iran. Vooral over Iran lijkt er de laatste dagen wat te bewegen. Westerse landen willen een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties tegen Iran omdat volgens hen Teheran blijft voortwerken aan een atoombom.

Traditioneel is China gekant tegen sancties tegen de islamitische republiek, maar nu zou Peking toch bereid zijn om zich op zijn minst te onthouden bij een stemming in de VN-Veiligheidsraad. Binnen twee weken reist president Hu naar Washington voor een nucleaire top. Geen toeval dus dat Obama hoopt "binnen de maand" een akkoord te hebben over nieuwe sancties tegen Iran.

Relaties kunnen beter

Ook Hu heeft een aantal punten kunnen maken. De Chinese president onderstreepte dat hij "gezonde en stabiele" handelsrelaties met de VS wil. Hij benadrukte dat Tibet en Taiwan integraal deel uitmaken van China en dat hij niet zal toelaten dat de Chinese soevereiniteit aangetast wordt.

De laatste tijd zijn de relaties tussen China en VS verzuurd door het bezoek van de Tibetaanse leider dalai lama aan de VS en de rel tussen de Chinese overheid en de Amerikaanse internetzoekgigant Google.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken houdt intussen vol dat het niet gelooft in sancties en dat het alles wil inzetten op diplomatie. Juist op dit ogenblik is de Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili (foto links)  in Peking voor een gesprek met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. Na afloop zei Jalili dat beide landen het erover eens zijn dat  "sancties niet effectief zijn". Van Chinese kant kwam er geen commentaar.