Oppositie Soedan zet verkiezingen op de helling

Verschillende oppositiegroepen in Soedan hebben aangekondigd dat ze de verkiezingen van komende week zullen boycotten. Het moesten de eerste vrije verkiezingen in Soedan in 24 jaar worden. President Omar Al Bashir spreekt dreigende taal.

De Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM), de belangrijkste politieke partij in het zuiden van Soedan, zal niet deelnemen aan de presidents- en parlementsverkiezingen van volgende week. Vier andere oppositiepartijen, onder andere de communistische partij, volgen dat voorbeeld. Ze zeggen dat er fraude wordt gepleegd door de regerende partij van president Omar Al Bashir (foto). Bovendien vrezen ze voor hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun kiezers.

Mogelijk worden de verkiezingen uitgesteld. De boycot van de oppositie ondergraaft de geloofwaardigheid van de verkiezingen, en bij uitbreiding van de regerende president. Die reageert erg gepikeerd op de beslissing van de oppositie.

Soedan, het grootste land op het Afrikaanse continent, werd jaren geteisterd door een burgeroorlog tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden. De verkiezingen van volgende week waren een deel van een afspraak uit het fragiele vredesakkoord dat een einde aan die burgeroorlog maakte.

President Omar Al Bashir, al meer dan 20 jaar aan de macht, dreigt er nu mee om het tweede deel van de afspraak uit het vredesakkoord, een referendum over onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, niet na te leven. Tegen Al Bashir lopen klachten over misdaden tegen de menselijkheid.