Pelgrims doen kruisweg van Jezus over

In Jeruzalem zijn duizenden christenen op de been die op Goede Vrijdag de vermeende lijdensweg van Jezus overdoen. De Israëlische politie is massaal aanwezig om incidenten te vermijden.

De processie, die wordt aangevoerd door de Franciscanen, eindigt aan de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Die is volgens de overlevering gebouwd op de plaats waar Jezus gekruisigd en begraven is. De kruisweg, of Via Dolorosa, volgt een parcours dat in de veertiende eeuw werd vastgelegd op basis van het werk van Franciscus van Assisi. De weg volgt veertien kruiswegstaties, waarvan de laatste in de Heilig Grafkerk ligt.

Ook in andere landen wordt de processie overgedaan. In Spanje bijvoorbeeld worden in verschillende steden beelden van Jezus en Maria door de straten gedragen. De grootste processie vond plaats in Sevilla, waar honderdduizenden inwoners en toeristen in de nacht van donderdag op vrijdag door de straten trokken.

Paus zwijgt over schandalen

Ook in Rome zullen tienduizenden pelgrims de kruisweg overdoen.  In zijn toespraak vooraf ging paus Benedictus niet in op recente misbruikschandalen in de kerk. Hij riep de priesters wel op "mensen van de vrede te zijn, geweld te bannen en te vertrouwen op de liefde".

"Geef ons innerlijk oog een heldere blik, waarmee het zonder huichelarij het kwaad in ons herkent", luidt het in het gebed waarmee de kruisweg in het bijzijn van de paus wordt afgesloten.

Gisteravond heeft de paus al de rituele voetenwassing uitgevoerd. Daarbij wast hij de voeten van twaalf priesters in herinnering aan de barmhartige daad van Jezus. De opbrengst van de collecte die tijdens de dienst werd uitgevoerd, gaat naar de wederopbouw van het seminarie in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.