Verpleger "insulinemoorden" krijgt levenslang

Op het assisenproces in Gent is Kurt Dobbelaere, de verpleger die vier bejaarden heeft vermoord, veroordeeld tot levenslang. Eerder op de dag was hij over de hele lijn schuldig bevonden.

Dobbelaere stond terecht voor de moorden die hij eind 2007 heeft gepleegd op vier bejaarden in het rusthuis in Gent waar hij werkte. Hij spoot zijn slachtoffers een overdosis insuline in.

De verpleger hield lange tijd vol dat hij onschuldig was en dat hij de moorden had gepleegd omdat de stem van zijn overleden moeder hem dat opdroeg. Bij de start van het assisenproces trok hij die verklaringen echter weer in en gaf hij zijn schuld toe.

Tijdens de slotpleidooien vanmorgen had het Openbaar Ministerie de jury gevraagd om ja te antwoorden op alle schuldvragen. Ook de verdediging van de verpleger deed dat. "We proberen de feiten niet te verdedigen en pleiten ook niet dat de beschuldigde ontoerekeningsvatbaar is", klonk het. "Hij heeft aan ons toegegeven dat hij de stemmentheorie verzonnen had, maar waarom hij het gedaan heeft, weet hij zelf niet. Hij kan er niet inkomen dat hij tot zoiets in staat is en heeft zeker spijt."

Na beraadslaging heeft de jury Dobbelaere over de hele lijn schuldig verklaard. Op vraag van het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank hem daarop tot levenslang veroordeeld.   "Het is onverantwoord om een man als Dobbelaere nog vrij te laten in de maatschappij", zei aanklager Herlinde Vansteenkiste.

Het Openbaar Ministerie zag geen verzachtende omstandigheden voor Dobbelaere. "In nauwelijks een week tijd heeft hij vier dodelijke injecties toegediend. Ik vermoed dat hij willekeurig zijn slachtoffers koos, maar hij had wel een motief. Het is mijn innerlijke overtuiging dat het zo duister en donker is dat hij het niet kan uitspreken. Hij kickt gewoon op het doden. Er is geen groter gevoel van macht en geen groter misbruik van macht dan het beslissen over leven en dood", aldus Vansteenkiste.

De verdediging van Dobbelaere had gesteld dat Dobbelaere geen seriemoordenaar is en een lichtere straf dan de maximumstraf verdient.