Vlaamse gsm-normen worden strenger

Na Walloniê en Brussel heeft nu ook de Vlaamse regering strengere normen voor gsm-masten opgelegd. Toch liggen die volgens de groenen nog altijd veel te hoog.

Voortaan mogen gsm-antennes op woingen, scholen, rusthuizen en kinderdagverblijven nog maximaal een kracht van 3 volt per meter antenne hebben. Nu is dat nog 20,6 volt.

Volgens Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) worden de normen dus flink wat strenger. Er komt ook een cumulatieve norm voor alle stralingen, dus ook die van de scheepvaart, de luchtvaart, de politie en dergelijke meer. Die mogen samen niet boven de 20,6 volt per meter gaan.

Toch vinden de Vlaamse groenen dat nog niet genoeg. Volgens Groen! mogen de antennes in Brussel maar half zo krachtig zijn en wordt in Vlaanderen ook geen uitzondering gemaakt voor zwakkere groepen zoals kinderen.