Zo'n 100.000 Belgen rijden zonder rijbewijs

In België zouden zo'n 100.000 personen zonder rijbewijs rondrijden. Dat heeft het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) geschat op basis van vaststellingen door de politie.

De laatste jaren controleert de politie steeds meer of iedereen wel in orde is met zijn rijbewijs en dat heeft ook geleid tot meer overtredingen. In 2007 werden 17.779 pv's opgesteld voor bestuurders die zonder rijbewijs met hun auto reden. In de eerste maanden van 2008 ging het al om 9.372 pv's.

Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure zouden er elk jaar zo'n 18.000 bestuurders zonder rijbewijs betrapt worden. Op basis van de cijfers van de politie heeft het BIVV een schatting gemaakt en berekend dat er momenteel 100.000 Belgen zonder een rijbewijs rondrijden.

Volgens het BIVV zijn er vooral drie grote groepen die zonder rijbewijs rondrijden. Het gaat om mensen die nooit een rijbewijs hebben gehad, zoals kinderen die met de auto van hun ouders gebruiken; mensen van wie hun rijbewijs werd ingetrokken en personen die door medische oorzaken geen rijbewijs mogen hebben.