"Wonen in Waregem, toilet in Desselgem"

Briek Schotte, de wielerlegende aan wie de organisatie van het Dorp van de Ronde is opgehangen, wordt door zowel Waregem als Desselgem omarmd en geclaimd. Iedereen heeft zo wel zijn argumenten, zo blijkt.

Gent en Eeklo kibbelen wel eens over de figuur van Karel V of Keizer Karel, Waregem en Desselgem hebben de figuur van Briek Schotte.

Briek woonde als kind in de boerderij van zijn ouders, op Waregems grondgebied. Maar omdat hij dichter bij het centrum van Desselgem woonde, liep hij daar school en had hij er meer sociale activiteiten. "Briek woonde in Waregem, maar zijn toilet stond in Desselgem",  luidt een boutade.

De Desselgemnaren hebben nog een sterk argument: toen Briek wilde koersen maar niet mocht van zijn vader, omdat hij in de boerderij moest werken en geld verdienen, verzamelden Desselgemse fans geld om Briek toch te kunnen laten koersen.

Uiteindelijk loste de gemeentefusie in de jaren 70, toen Desselgem bij Waregem werd gevoegd, het probleem voor een deel op. Waregem was niettemin de hoofdgemeente en Briek Schotte schonk een deel van de collectie (trofeeën, prijzen, truitjes en andere memorabilia) aan Waregem. Zijn zoon schonk na zijn dood, op 4 april 2004 tijdens de Ronde van Vlaanderen, de rest van de collectie aan de stad Waregem, die er momenteel een mooie tentoonstelling in het stadhuis (foto) mee inricht.

De buste komt terug

De gemeentefusie temperde de discussie, maar de zaak bleef niettemin een twistappel. Toen Waregem een buste van Briek onthulde in de buurt van het Regenboogstadion, waren heel wat Desselgemnaren verontwaardigd.

"We moesten ons sportief weren tegen Waregem", zegt Desselgemnaar Jef Verhamme. "En we hebben het positief aangepakt. We zijn zelf een initiatief gestart, met de aanleg van het Briek Schottepleintje in Desselgem." Het werd een succes. Het pleintje kreeg een eigen monument, maar er is meer: de buste van Waregem wordt uiteindelijk overgeplaatst naar het pleintje en zal zondag onthuld worden.

Overigens, om het nog wat ingewikkelder te maken: Briek Schotte werd geboren in het West-Vlaamse dorpje Kanegem, waar hij ook een standbeeldje heeft.

Briek reed overigens 20 keer de Ronde van Vlaanderen. 18 keer reed hij die ook uit. Hij won de Ronde twee keer en behaalde er tal van ereplaatsen. Hij stierf, het kon haast niet symbolischer, tijdens de Ronde van Vlaanderen, op 4 april 2004, op 84-jarige leeftijd.

Michael Torfs