"Zoveel mogelijk mensen naar buiten brengen"

Het Dorp van de Ronde: die titel moet je verdienen. Desselgem doet er alles aan om er zondag, tijdens de Ronde van Vlaanderen, een groot dorpsfeest van te maken. Er is animatie alom en het bier zal rijkelijk vloeien: "Hopelijk is het weer met ons, want we willen zoveel mogelijk mensen naar buiten krijgen."

Voor alle duidelijkheid: Desselgem mag dan wel pronken met de titel "Dorp van de Ronde 2010", ook Waregem - de stad waar Desselgem een deelgemeente van is - doet lustig mee en heeft er veel lobbywerk op zitten.

De co-organisatie heeft alles te maken met de figuur van wielerlegende Briek Schotte, aan wie het hele feest in Desselgem en Waregem is opgehangen (zie ook "Wonen in Waregem, toilet in Desselgem").

IJzeren Briek, wellicht hét prototype van de nooit aflatende flandrien die zich een weg baant door weer en wind, is om het zo te zeggen een geografisch "randgeval" omdat hij op de grens van Waregem en Desselgem woonde. Zowel Desselgem als Waregem omarmen Schotte breed, en hebben de koek mooi verdeeld.

Televisie kijken door het raam

Maar terug naar Desselgem dus. Het zogenoemde feestcomité is al verschillende maanden in de weer en heeft één groot doel voor ogen: zoveel mogelijk mensen naar buiten halen om er één groot dorpsfeest van te maken, zoals vroeger.

In de centrale straat door de gemeente, de Liebaertstraat, waar ook het peloton zal passeren en de activiteiten zich concentreren, is aan de bewoners gevraagd om hun tv-toestel naar de straat te keren en voor het raam te zetten of in de deuropening. Dat moet de mensen op straat in staat stellen om tijdens de activiteiten perfect de Ronde te volgen en verhinderen dat ze naar binnen vluchten om de finale op tv te volgen. Er is zelfs de hulp van een kringloopcentrum ingeroepen om extra tv's te kunnen aanbieden.

De bewoners die meedoen, worden beloond met een passende drank: een zogenoemd Koerseklakske, een plaatselijk biertje dat voor het eerst gelanceerd werd voor de Grote Prijs Briek Schotte, een wielerkoers die elk jaar in september plaatsvindt.

Overigens zal het bier rijkelijk vloeien. Zondag zal ook een zogenoemde bierfiets door Desselgem bollen, een vehikel met naar verluidt tien mensen die trappen en één persoon die vrijgesteld is voor het tappen. De pintjes worden dan aan de voorbijgangers uitgedeeld.

De retrofiets en de lingeriepop

Het feestcomité bedacht zelf verschillende activiteiten, maar kan ook rekenen op de vrijwillige samenwerking van andere spelers. Want het evenement lééft. Middenstanders doen mee, en verschillende verenigingen, ook jongerenverenigingen.

Schrik niet als je door de Liebaertstraat zou wandelen. In de vitrine van een kledingwinkel kan je tussen de lingeriepoppen een oude fiets opmerken, mooi ingewerkt in het geheel. Cafés pakken uit met grote tekeningen op de gevel en overal zie je affiches voor zondag. Desselgem ademt wielrennen en ademt Briek Schotte. "IJzeren Briek" wappert aan ontelbare vlagjes in de straat, tussen de wimpels.

Het blijft niet enkel beperkt tot zondag: Desselgem heeft er een hele week van gemaakt, en er zijn al activiteiten voorbij. Zo was er woensdag een film over Briek Schotte, die een groot succes bleek. Zaterdag is er een kaartavond in een oud cafeetje, "Aux Trotteurs Belges" dat slechts bij bepaalde gelegenheden nog opengaat. Te winnen: een exclusief spel kaarten met de beeltenis van Briek op de rug, enkele flesjes Koerseklakskes of zelfs een briekske, een lokaal broodje geënt op de vroegere wielerheld.

De opbrengst van de kaartenverkoop voor de kaartavond is voor de plaatselijke Chiro, tenminste als die met succes een uitdaging aangaat: de namen van alle vorige winnaars van de Ronde, een 80-tal, op straat schilderen. De Chiro gaat ervoor.

En toen werd de brug ingepakt

De vele wielertoeristen die zaterdag de ronde fietsen en de hele Rondekaravaan zondag zullen Desselgem binnenrijden langs de grote poort.

Ooigembrug, de brug over de Leie waarlangs je Desselgem langs het westen binnenrijdt, is zowaar verpakt als was het een kunstwerk van Christo. Op de dag dat ik er kom kijken, waait het bijzonder hard. Meteen een ferme test voor de verpakking, maar het kunstwerk staat als een huis.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Desselgem ook een speciaal lied voor de gelegenheid. Steffen Ron heeft samen met Pat Vermaerken een liedje geschreven en uitgewerkt. "Dorp van de Ronde, Dessel-gèm" begint het. "Desselgem is in 2010 het belangrijkste dorp van ons land", klinkt het vervolgens.

Het feestcomité vreest eigenlijk vooral slecht weer op zondag. Maar sowieso is de gemeente er klaar voor: de ingepakte brug en de vele vlagjes in de Liebaertstraat, hebben de rukwinden van woensdag en donderdag goed doorstaan.

Waarom Desselgem en Waregem?

De Waregemse schepen van Sport, Chantal Coussement (CD&V), legt uit welke elementen van de kandidatuur een sterk dossier hebben gemaakt.

"Zondag zal het dag op dag 6 jaar geleden zijn dat Briek Schotte overleed. En voorts vieren we het feit dat Waregem tien jaar geleden van een gemeente een stad werd. En ten slotte was het al van 2007 geleden dat de Ronde door Waregem gepasseerd was. Dat mocht niet opnieuw gebeuren", lacht ze.

Ook Waregem heeft een heus feestprogramma en tal van activiteiten, zoals twee tentoonstellingen rond de figuur van Briek. Zondag wordt de officiële stadskoets ingehuldigd - Waregem is de stad die zich vereenzelvigt met de paarden, denk maar aan Waregem Koerse en de slogan van Waregem Stad in galop - waarin kinderen dan kunnen meerijden.

Meer informatie over de feestprogramma's vindt u op Waregem.be en de website van het feestcomité van Desselgem.

Michael Torfs