Beveiliging Kleine-Brogel kost 150.000 euro

De extra beveiliging van de basis van Kleine-Brogel tegen acties van zogenoemde bomspotters heeft Defensie 150.000 euro extra gekost. Dat zegt woordvoerster Ingrid Baeck.

Zo'n 1.000 vredesactivisten hebben actiegevoerd aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. Ze klaagden aan dat er op de basis nog steeds 20 kernbommen zouden liggen. De actie verliep vreedzaam, maar toch zijn enkele honderden manifestanten opgepakt.

De actievoerders werden vanmorgen met busjes naar verschillende plaatsen rond de basis gebracht. Ze hoopten er over de omheining van de luchtmachtbasis te geraken en wilden op de landingsbaan een picknick houden. Hoewel de manifestatie vreedzaam verliep, werden uiteindelijk ruim 400 mensen opgepakt en een tijdje vastgehouden. Het ging vooral om mensen die aanstalten maakten om over het hek te klimmen.

Buiten de basis hield Pax Christi een stille wake met meer dan 100 deelnemers. De bomspotters vinden dat België meer moet doen om het aantal kernwapens in de wereld te verminderen en voelen naar eigen zeggen aan dat de tijd daar nu rijp voor is. Over een maand begint in New York namelijk de herzieningsconferentie van het non-proliferatieverdrag.

Volgens de vredesbewegingen kan en moet het daar gebeuren. "In het verleden is die conferentie eigenlijk altijd een maat voor niets geweest", zegt Inez Louwagie. "Dit jaar moet er echt wel iets veranderen, zeker omdat er nu een aantal politieke openingen zijn. Wij vinden dat ook België daar een actieve rol moet in spelen en ook binnen de NAVO de kernwapendiscussie moet openen."

Niet alleen in Kleine-Brogel, maar ook in Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn er vandaag soortgelijke acties aan luchtmachtbasissen.