Poetin en Chavez versterken bondgenootschap

De Russische premier Vladimir Poetin heeft een serie samenwerkingsakkoorden ondertekend met de Venezolaanse president Hugo Chavez. De 31 deals omvatten onder meer de bouw van een atoomcentrale, de eerste in Venezuela, de uitbouw van een ruimtevaartprogramma en zelfs het sturen van ruim 2.000 Lada's.

De ondertekening vond plaats in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Ook de Boliviaanse president Evo Morales was aanwezig op de ontmoeting.

Het bezoek van Poetin is misschien wel het belangrijkste buitenlandse bezoek voor Venezuela sinds Bill Clinton in 1999. Venezuela wil met het bezoek en de akkoorden een sterk signaal geven naar andere naties, zoals de VS, dat het machtige bondgenoten heeft die gemeenschappelijke belangen hebben op het vlak van energie, militair materiaal en internationale relaties.

Chavez zegt zijn land geen plannen heeft voor een atoombom: "We hebben alleen vredevolle bedoelingen." Het is niet duidelijk hoeveel Venezuela gaat investeren in de atoomcentrale, en hoe lang de bouw zal duren.

Nieuwe wapendeals op komst

Rusland betaalt ook miljoenen om naar olie te boren in de Orinoco-regio. Venezuela wil dat geld gebruiken om een eigen ruimtevaartprogramma te ontwikkelen. Er zou onder meer een lanceerplatform voor satellieten komen.

Poetin kondigde ook aan dat Rusland wapens zal blijven verkopen aan Venezuela. "We zullen hun militaire verdediging blijven steunen en ontwikkelen", klonk het. Chavez heeft sinds 2005 al voor ruim 4 miljard dollar aan Russisch materiaal gekocht, waaronder helikopters, gevechtsvliegtuigen en 100.000 kalashnikovs.

De VS heeft in het verleden al zijn bezorgdheid uitgedrukt over de aankoop van Russische wapens door Venezuela. Chavez zei over de akkoorden "dat we geen alliantie willen smeden tegen de VS" maar voegde eraan toe "dat het ons niet kan schelen wat Washington denkt."