Protest tegen concert Elton John in Chichen Itza

In Mexico is er protest over een concert van Elton John bij de ruïnes van de oude Mayastad Chichen Itza. Niet alleen lokale Mayaleiders, ook wetenschappers hebben hun bedenkingen.

Chichen Itza is in 2007 uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. Een oude stad met zo'n grote historische en culturele betekenis is geen geschikt kader voor massaconcerten, vinden nogal wat Mexicanen.

Het protest is nog aangescherpt nu drie arbeiders een paar dagen geleden gewond raakten bij de opbouw van het podium. Toch gaat het concert door.

Volgens sommige religieuze Mayaleiders is het ongeval gebeurd omdat was verzuimd om met een traditioneel ritueel de toestemming voor het concert te vragen aan de goden.

Ook komt er protest tegen de dure tickets, die voor veel lokale inwoners sowieso onbetaalbaar zijn. Maar de algemene kritiek, door het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis verwoord in een opiniestuk, luidt dat een archeologische vindplaats geen geschikte locatie is voor een massaconcert.